Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Πως πήζουμε την αραιή μαρμελάδα !



-Αυτό που κάνει τη μαρμελάδα να δένει, είναι ο συνδυασμός πηκτίνης και ...


οξέος (συστατικά των φρούτων και τα δύο) και η ζάχαρη που προστίθεται κατά την εκτέλεση.

-Η πηκτίνη συγκεντρώνεται στη φλούδα και στο λευκό τμήμα των εσπεριδοειδών.

Σημαντικό ρόλο στη μαρμελάδα παίζει το λεμόνι που βοηθάει το σιρόπι να πήξει.

Μερικά φρούτα –τα μήλα , τα κυδώνια και τα κορόμηλα- έχουν μπόλικη πηκτίνη, άλλα πάλι, όπως οι φράουλες, τα κεράσια και τα ροδάκινα, δεν έχουν.


Φρούτα με πολύ πηκτίνη είναι

Μήλα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκέιπφρουτ, κυδώνια, κορόμηλα, λεμόνια.


Μεσαία ποσότητα πηκτίνης περιέχουν τα Βερίκοκα, κυδώνια

Μικρή ποσότητα πηκτίνης έχουν τα κεράσια, βύσσινα, σταφύλια, πεπόνια

Ελάχιστη ποσότητα περιέχουν τα νεκταρίνια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια, σύκα, κεράσια


Τεχνητή πηκτίνη δεν χρειάζεται.

Το λεμόνι κάνει θαυμάσια τη δουλειά της πηκτίνης, φτάνει να μην παραβράσω τη μαρμελάδα, γιατί η πηκτίνη καταστρέφεται.


-Η μαρμελάδα δε θέλει πολύ βράσιμο. 

Αν την αφήσω στη φωτιά πολλή ώρα, χάνει τη φρέσκια γεύση και το άρωμα του φρούτου.


Προτιμώ να έχει η μαρμελάδα κομμάτια φρούτου και να μην είναι πολτός.

- Για την Παρασκευή της μαρμελάδας χρησιμοποιώ καλύτερα μεγάλη απλωτή κατσαρόλα, γιατί οι βαθιές επιβραδύνουν την εξάτμιση και έτσι η μαρμελάδα χρειάζεται περισσότερο βράσιμο.

-Χρησιμοποιώ καινούργιες ξύλινες κουτάλες γιατί οι παλιές που χρησιμοποιώ στα φαγητά μπορεί να δώσουν στη μαρμελάδα μυρωδιά σκόρδου ή κρεμμυδιού.


Για το δέσιμο της μαρμελάδας
Η μαρμελάδα θα δέσει όταν συγκεντρωθεί στο μίγμα η σωστή ποσότητα ζάχαρης.

Δοκιμάστε με το θερμόμετρο ζάχαρης αν αυτό είναι εφικτό.


Η θερμοκρασία του μίγματος πρέπει να φτάσει στους 105 βαθμούς κελσίου. 

Για να γίνει το δέσιμο καλό πρέπει η φωτιά να είναι δυνατή και η κατσαρόλα φαρδιά ώστε να μπορώ να ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα διαρκώς προσπαθώντας να αγγίξω τον πάτο της κατσαρόλας. 

Αν ακολουθήσω αυτή τη λογική δεν θα αντιμετωπίσω τον κίνδυνο να αρπάξει ή να καεί η μαρμελάδα μου … σε περίπτωση πάντως που αρπάξει, αδειάζω αμέσως σε άλλη κατσαρόλα και εξακολουθώ το βράσιμο.


Αποστείρωση βάζων και τοποθέτηση της μαρμελάδας σε βάζα

Θα χρειαστώ γυάλινα βάζα με καπάκια που σφραγίζουν με συρμάτινο κλείσιμο και λάστιχα. 

Πλένω τα βάζα πολύ καλά, στη συνέχεια τα ξεπλένω με πολύ καυτό νερό και τα αναποδογυρίζω για να στεγνώσουν. 

Τα βάζω όρθια στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. 

Βάζω τη ζεστή μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. 

Τα γεμίζω έως πάνω, αφήνοντας πολύ λίγο χώρο να αναπνέει η μαρμελάδα και τα σφραγίζω αμέσως.

Αναποδογυρίζω τα βαζάκια και τα αφήνω έτσι για 24 ώρες.



ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλικ ... ΕΔΩ ...
και θα είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου


Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "What News?". 
Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο "What News?" δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε και επικροτούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε ή και να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου και όταν τα εντοπίζουμε. 
Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!