
Τζιγεροσαρμάδες Θρακιώτικοι....
Υλικά
1 συκωταριά από αρνί ή κατσίκι
2 μπόλιες (μπόλια είναι η πέτσα που σκεπάζει το αρνί)
500 γρ. κρεμμύδια φρέσκα:
1 ματσάκι άνηθος:
2-3 φύλλα δυόσμος:
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι:
1/2 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
500 γρ. κρεμμύδια φρέσκα:
1 ματσάκι άνηθος:
2-3 φύλλα δυόσμος:
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι:
1/2 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
1/2 φλιτζάνι ρύζι:
βούτυρο για το τσιγάρισμα
αλάτι
πιπέρι
βούτυρο για το τσιγάρισμα
αλάτι
πιπέρι
1 λεμόνι (ο χυμός)
λίγο ξίδι:
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 1 ώρα
Μερίδες: 6
Δυσκολία: εύκολο
Εκτέλεση
Ζεματίζετε τη συκωταριά και την ψιλοκόβετε, όπως για τη μαγειρίτσα.
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 1 ώρα
Μερίδες: 6
Δυσκολία: εύκολο
Εκτέλεση
Ζεματίζετε τη συκωταριά και την ψιλοκόβετε, όπως για τη μαγειρίτσα.
Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.
Λιώνετε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζετε τη συκωταριά.
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και τα τσιγαρίζετε άλλα 3’.
Προσθέτετε κατόπιν στο τηγάνι το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι και 2 κουταλιές νερό και ανακατεύετε καλά για 2΄-3΄ακόμη.
Ρίχνετε την μπόλια σε κρύο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξίδι, την ξεπλένετε με κρύο νερό, την τεντώνετε για να ανοίξει και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια.
Προσθέτετε κατόπιν στο τηγάνι το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι και 2 κουταλιές νερό και ανακατεύετε καλά για 2΄-3΄ακόμη.
Ρίχνετε την μπόλια σε κρύο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξίδι, την ξεπλένετε με κρύο νερό, την τεντώνετε για να ανοίξει και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια.
Τοποθετείτε ένα ένα τα κομμάτια της μπόλιας πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Βάζετε στο κέντρο κάθε κομματιού λίγη γέμιση και τυλίγετε σε πακετάκια.
Τα τοποθετείτε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200ο C για 1 ώρα περίπου.
Τα τοποθετείτε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200ο C για 1 ώρα περίπου.
Σβήνετε τους τζιγεροσαρμάδες με το χυμό ενός λεμονιού, λίγο πριν τους σερβίρετε.