Πιθανόν η νοστιμότερη Κιμαδόπιτα που υπάρχει.
Φτιάξτε τη και δοκιμάστε τον υπέροχο συνδυασμό κιμά και πράσου.
Φτιάξτε τη και δοκιμάστε τον υπέροχο συνδυασμό κιμά και πράσου.
Μάλιστα με το χωριάτικο φύλλο, είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει τη γεύση και την απόλαυσή σας.
Και το βασικότερο, αρέσει πολύ στα παιδιά!
Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Υλικά
Για το φύλλο
• 250 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml. χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Για τον κιμά
• 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 200 γραμ. χοιρινός κιμάς
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 4 πράσα σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 2 αυγά
• 1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
• ½ φλυτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
• 1 κουτ. σούπας κοφτή σιμιγδάλι
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄ - 6΄ περίπου, απλώνοντας τον με σπάτουλα, διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε επιπλέον για 3΄ περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε τα σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ, το καρότο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το γάλα και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά.
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 35΄- 40΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
Σ᾿ ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις δυο κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα με τον μαϊντανό, μέχρι να πιούνε τελείως τα υγρά που θα βγάλουν.
Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, τ᾿ ανακατεύουμε και τ᾿ αφήνουμε για λίγο να παγώσουν.
Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, τ᾿ ανακατεύουμε και τ᾿ αφήνουμε για λίγο να παγώσουν.
Έπειτα ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το σιμιγδάλι και τ᾿ αυγά, ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τα δυο φύλλα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τα δυο φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει.
Με τον πλάστη, απλώνουμε πάνω στο ταψί και το δεύτερο φύλλο, κι αν είναι μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί, το κόβουμε με τον πλάστη.
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντας τα κόθρο γύρω - γύρω.
Λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 40'με 50', μέχρι να ροδίσει καλά η κιμαδόπιτα.
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλικ ... ΕΔΩ ...
και θα είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Περί ευθύνης:
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "What News?".
Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο "What News?" δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε και επικροτούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε ή και να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου και όταν τα εντοπίζουμε.
Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο "What News?" δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε και επικροτούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε ή και να διαγράφουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου και όταν τα εντοπίζουμε.
Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
http://faghta-giagias.blogspot.gr