Σελίδες

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Μακαρόνια με κιμά


Αγαπημένο φαγητό με αρώματα γιαγιάς και χωριού...


Υλικά Συνταγής

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά περασμένο 1 φορά στην μηχανή
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σπασμένες σκ. σκόρδο
2 μέτρια καρότα τριμμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 ποτήρι λεύκο κρασί
2 κονσέρβες αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα στο χυμό τους
2 ½ φλ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
1-2 δαφνόφυλλα
1/2 ξυλάκι κανέλας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1-2 κλωνάρια μαϊντανό
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ½ πακέτο μακαρόνια (σπαγγέτι Νο 5)
λίγο ελαιόλαδο
μπόλικο κεφαλοτύρι τριμμένο


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8′ σε δυνατή φωτιά. 
Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.

Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. 

Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.

Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3′-4′ να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.

Ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. 

Αφήνουμε να ψηθεί για 1-2′ μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.

Σβήνουμε με κονιάκ για πολλή νοστιμιά.

Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το 1/2 ποτήρι λεύκο κρασί

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματα του. 

Προσθέτουμε τις 2 κονσέρβες ντοματάκια με το χυμό τους στον κιμά.

Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο, που σφραγίζει στα χείλη της κατσαρόλας και καπάκι. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.

Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού.

Προαιρετικά, αν θέλουμε 1 πρέζα ζάχαρη. 

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20′ μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός. 

Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι.


Μυστικά επιτυχίας

Βασική προϋπόθεση είναι να σιγοβράζει ο κιμάς και να είναι καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα, ώστε να ανακυκλώνονται τα υγρά και να μην εξατμίζονται. 

Χρειαζόμαστε κιμά με πλούσια σάλτσα και όχι στεγνό κιμά για κάποια γέμιση.

Επιβάλλεται τακτικό ανακάτεμα κατά το ρόδισμα του κιμά, αλλά όχι συνεχές. 

Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7′-8′, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα ο κιμάς.

Όταν βράσουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε απλά. 

Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να σερβίρουμε. 

Ποτέ όμως δεν κρυώνουμε τα μακαρόνια σε νερό, γιατί γίνονται άγευστα και δεν υπάρχει και λόγος να το κάνετε κι εσείς. 

Εκτός αν πρόκειται να φτιάξετε μακαρονοσαλάτα, όπου επιβάλετε να τα περάσετε από κρύο νερό για μην κολλάνε μεταξύ τους.