Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Παραδοσιακή πρασόπιτα



Φτιάξτε την και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Υλικά

3 πράσα μεγάλα ή 4-5 μικρότερα κομμένα σε ροδέλες
3 κρεμμύδια ξερά
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα τριμμένα χοντρά (προαιρετικά)
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
½ ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικά)
2-3 αυγά χτυπημένα ελαφρά
300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη στο χέρι
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
3-4 κ.σ. τραχανά ή χοντρό σιμιγδάλι 
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 πακέτο φύλλα για πίτες της αρεσκείας σας


Εκτέλεση 

Ζεματάμε για 5 λεπτά σε ελαφρός αλατισμένο νερό τα πράσα για να μαλακώσουν.

Σουρώνουμε και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε 
το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και τις πιπεριές.

Στην συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και αφού ανακατευτούν όλα τα υλικά μαζί, 
ρίχνουμε το τραχανά ή το σιμιγδάλι, την ρίγανη, το μοσχοκάρυδο 
την φέτα και ότι άλλα τυριά θέλουμε (πχ εγώ βάζω μυζήθρα και ανθότυρο) και ανακατεύουμε.

Αλάτι και πιπέρι, προσοχή στο αλάτι γιατί μπορεί να είναι αλμυρή η φέτα. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Αφού κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 15-20 λεπτά να δέσει.

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.

Ρίχνουμε το μείγμα και στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.

Γυρίζουμε τις άκρες και τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν.
Τέλος λαδώνουμε το πάνω πάνω φύλλο και χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα μας.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς σε κάτω αντίσταση και αέρα 

Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα και ψήνουμε 45-50 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.

Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη !!!