Σελίδες

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια και κεφαλοτύρι, στο φούρνο με πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα και κολοκύθα

 

Τέτοια γεύση δεν υπάρχει ...

Πεντανόστιμο ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια και κεφαλοτύρι, ψημένο στο φούρνο με γλυκοπατάτες, πατάτες, καρότα και κολοκύθα . 
Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο.
Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

2 ½ κιλά χοιρινό κόντρα, ανοιγμένο για ρολό
80 γρ. μουστάρδα τύπου ντιζόν
15 γρ. κουρκουμά
4 κλωνάρια δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
ρίγανη αποξηραμένη
6 μανιτάρια πορτομπέλο
100-120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
70 ml λευκό ξηρό κρασί
400 γρ. κεφαλοτύρι
1 κιλό γλυκοπατάτες
3 πατάτες μεγάλες
4 καρότα χοντρά
1 κολοκύθα
1-2 πορτοκαλιών το χυμό
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση συνταγής

Ζητήστε από το κρεοπώλη σας να “ανοίξει” το χοιρινό για ρολό. 
Απλώνετε στο χοιρινό, από την ανοιγμένη μεριά μείγμα από μουστάρδα, κουρκουμά, 
δεντρολίβανο, ξερή ρίγανη και αλατοπίπερο και το αφήνετε στην άκρη.

Καθαρίζετε τα μανιτάρια από το περίβλημα και εσωτερικά. 
Τα κόβετε σε χοντρές φέτες και τα σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο και το βούτυρο. 
Αλατοπιπερώνεται και πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι, σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το κρασί τα αποσύρετε από τη φωτιά.

Μόλις κρυώσουν λιγάκι τα απλώνετε πάνω στο χοιρινό και από πάνω προσθέτετε και το κεφαλοτύρι κομμένο σε μπαστούνια πάχους 1-1½ εκ. 

Τυλίγετε πολύ καλά και προσεκτικά το ρολό, το δένετε με σπάγκο και ρίχνετε περιμετρικά εξωτερικά αλατοπίπερο, θυμάρι και ρίγανη.

Καθαρίζετε και κόβετε "κυδωνάτες" τις γλυκοπατάτες, τις πατάτες, την κολοκύθα και σε μεγάλα κομμάτια τα καρότα.

Τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε αλατοπίπερο, θυμάρι και δεντρολίβανο, τις ανακατεύετε και τα απλώνουμε σε μια γάστρα.

Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού και τοποθετείτε από πάνω το ρολό. 

Κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1:30 ώρα. 

Μετά αφαιρείτε το καπάκι αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 190-200 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστη γάστρα για 30 λεπτά επιπλέον.

Βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο, αφαιρείτε από μέσα το ρολό, το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και το αφήνετε να “ξεκουραστεί” για μισή περίπου ώρα πριν το κόψετε. 

Σε περίπτωση που οι πατάτες τα καρότα ή και η κολοκύθα δεν είναι ακόμη έτοιμα, τα ξαναβάζετε στο φούρνο και τις ψήνετε για άλλα 15-20 λ.

TIP
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο ρολό της αρεσκείας σας.

Καλή σας όρεξη !!!