Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Πιτάκια με χόρτα και χαλούμι


Πιτάκια με χόρτα και χαλούμι...

Υλικά
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης:
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι:
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο:
2/3 φλιτζανιού (περίπου) νερό:
2-3 κουταλιές της σούπας ρακή:
για το πασπάλισμα λιόσπορους:  


Για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια χόρτα ανάμεικτα: 
5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια:
1/2 ματσάκι, ψιλοκομμένος μάραθος:
300 γρ. χαλούμι:  τριμμένο στον τρίφτη
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα και 1 κρόκος επιπλέον
λίγο κύμινο: (προαιρετικά)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο:
αλάτι: όσο θέλετε
πιπέρι



Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη. 

Σ’ ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι ολικής άλεσης μαζί με το αλάτι. 

Ρίχνετε το λάδι και τη ρακή και τρίβετε με τα δάχτυλά σας. 

Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται, ώστε να αποκτήσετε ζύμη μάλλον σφιχτή, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.

Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα νωπή και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. 

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. 

Πλένετε και καθαρίζετε τα χόρτα. 

Τα τρίβετε με το αλάτι και τα στύβετε πολύ καλά, να φύγει αρκετό από το νερό τους. 

Ανακατεύετε σε λεκάνη τα χόρτα με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μάραθο, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, το χαλούμι, το κύμινο, τα χτυπημένα αυγά και αλατοπίπερο.

Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. 

Κόβετε δισκάκια με διάμετρο 6 -7 εκ. Βάζετε 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και από πάνω τοποθετείτε ένα δεύτερο δισκάκι ζύμης. 

Πατάτε με τα δάχτυλά σας (βρεγμένα με λίγο νερό) για να κολλήσουν οι άκρες.

Τοποθετείτε τα πιτάκια σε ταψί αλειμμένο με το υπόλοιπο λάδι, τα αλείφετε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό τα πασπαλίζετε με λιόσπορους που τους πιέζετε λίγο να κολλήσουν στη ζύμη και ψήνετε στους 180 °C, για 45’ περίπου. 

Απολαύστε με Τσίπουρο