Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Μελιτζάνες παπουτσάκια με τυρί (της Χριστίνας)



Μια πεντανόστιμη συνταγή από το σεντούκι της γιαγιάς μου...

Μελιτζάνες παπουτσάκια με τυρί

Υλικά

• 1 κιλό μέτριες μελιτζάνες
• 1/2 κιλό κιμάς
• 1/2 φλιτζ. λάδι 
• 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 μεγάλα καρότα τριμμένα χοντρά
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1/2 ποτήρι κρασί
• 1 1/2 ματσάκι μαϊντανός
• 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας πελτές
• 1/2 κ.γ. πάπρικα 
• Αλάτι
• Πιπέρι

Για την επικάλυψη:

• 1 φλιτζ. κασέρι τριμμένο
• 4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
• 4 πατάτες βρασμένες σε πουρέ
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:
1. Κόβετε τις μελιτζάνες για παπουτσάκια. 
Τις τηγανίζετε ή τις ψήνετε στο φούρνο, όσο να μαλακώσει η σάρκα.

2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε τον κιμά. 
Τον καβουρντίζετε ανακατεύοντας με πιρούνι για να μη σβολιάσει. 
Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα τριμμένα καρότα, την ψιλοκομμένη πιπεριά και το σκόρδο
και τα σοτάρετε για άλλα 3-4 λεπτά.
Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε την τομάτα και τον πελτέ. 
Αλατοπιπερώνετε.

3. Όταν σωθούν τα υγρά, προσθέτετε τον μαϊντανό.

4. Στη συνέχεια στρώνετε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και τις γεμίζετε με τον κιμά.

5. Ανακατεύετε τον πουρέ (χλιαρό) με το βούτυρο και το τυρί και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και στρώνετε το μείγμα πάνω στον κιμά. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί ή γαλέτα. 

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν τα παπουτσάκια.

Καλή όρεξη !!!