Σελίδες

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Saksuka: Ανατολίτικα αυγά σε σάλτσα ντομάτας – η αυθεντική συνταγή

 

Saksuka – Ανατολίτικα τηγανιτά αυγά σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το shakshuka (σακσούκα) είναι μια πολύ απλή μα πεντανόστιμη συνταγή με προέλευση που αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα στο Μαρόκο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ κι ακόμα και την Τουρκία. 
Αποτελείται από αυγά που ψήνονται μέσα σε σάλτσα ντομάτας και είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρωινό γεύμα. 
Αν σας αρέσουν τα αυγά και οι ανατολίτικες γεύσεις, δοκιμάστε αυτή την υπέροχη, εύκολη κι αυθεντική συνταγή για σακσούκα που θα σας ξετρελάνει!


Θα χρειαστείτε τα εξής απλούστατα υλικά:

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά χωρίς τα σπόρια
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουταλιές του γλυκού πάπρικα
1 κουταλιά γλυκού κύμινο
1/4 κ. γλυκού σκόνη τσίλι
1 κ.σ. Πελτές Ντομάτας 
500 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες (φρέσκιες ή κονσέρβα)
6 μεγάλα αυγά
αλατοπίπερο
λίγο ψιλοκομμένος μαϊντανός


Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. 
Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας, την πάπρικα, το τσίλι και το αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και μόλις πάρουν μια βράση αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. μέχρι η σάλτσα να γίνει κάπως πηχτή.

Φτιάχνουμε μικρές λακκουβίτσες στη σάλτσα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, προσεκτικά να μη σπάσουν.

Αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (δεν πρέπει να σφίξουν πολύ).

Αν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά, προσθέτουμε κι άλλο τσίλι. 
Διαφορετικά, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με το τηγάνι και μια μεγάλη κουτάλα.

Πριν σερβίρουμε στο πιάτο, περιχύνουμε τα αυγά με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.


Tips

Αν δε σας αρέσουν τα καυτερά, παραλείψτε τελείως το τσίλι.
Μπορούμε να προσθέσουμε και ρίγανη, καθώς και λίγη ζάχαρη.
Η ελληνική εκδοχή του σακσούκα προστάζει χοντροτριμμένη φέτα που θα έχετε προσθέσει πριν το σερβίρισμα.

Καλή σας όρεξη !!!