Σελίδες

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Πεντανόστιμες φακές στη χύτρα έτοιμες σε 15’


Μαγείρεψε κι εσύ τη συνταγή Πεντανόστιμες φακές στη χύτρα έτοιμες σε 15’


Υλικά

500 γρ φακές
3 κσ ελαιόλαδο
2-3 ξερά κρεμμύδια
2 σκ σκόρδο
3 μέτρια καρότα
1 πατάτα
2 κσ πελτέ ντομάτας
1 δαφνόφυλλο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1/4 φλ ελαιόλαδο για το τελείωμα
2 κσ ξύδι (Εγω βάζω μηλόξιδο)


Για το σερβίρισμα

Ελιές
Φέτα
Φρέσκο ψωμί


Εκτέλεση 

Βράζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα για 3-5’ με μπόλικο νερό και τις στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σκόρδο.
Κόβουμε την πατάτα σε μικρά καρέ 
Κρατάμε τα υλικά στην άκρη.
Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. 
Σοτάρουμε το κρεμμύδι το καρότο και το πράσο για 2-3 ´ ανακατεύοντας να λαδωθούν και να γυαλίσει το κρεμμύδι
Προσθέτουμε σκόρδο και πελτέ.
Ανακατεύουμε για 1’ να βγάλει τα αρώματα του ο πελτές.
Προσθέτουμε τις φακές και την πατάτα, και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό 1-1/2 λίτρο και ασφαλίζουμε τη χύτρα ταχύτητας.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι φακές στη χύτρα βράζουμε σε χαμηλή πίεση για 13’.
Αποσύρουμε τη χύτρα και απασφαλίζουμε.
Ξαναβάζουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αποξηραμένη ρίγανη και μόλις πάρουν βράση οι φακές ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Βράζουμε λίγα λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι φακές στη χύτρα και να πήξει η σούπα.
Τέλος προσθέτουμε το ξύδι και σβήνουμε τις φακές.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι,
Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο.

Σερβίρετε τις φακές με ελιές, φέτα και φρέσκο ψωμί.