Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Μοσχαράκι λεμονάτο με λαχανικά (Συνταγή από την Χριστίνα)


Το μοσχάρι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε πολλά Κυριακάτικα τραπέζια.

Υλικά για 4 άτομα

800 γρ. μοσχάρι σπάλα κομμένο σε κύβους
2-3 πατάτες μετρίου μεγέθους
3 κολοκυθάκια
3 καρότα
2 πράσα
1 κλωναράκι σέλερι
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 κ. γλυκού θυμάρι ξερό
1/2 κ. γλυκού ρίγανη ξερή
1/2 κ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
40 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
1 κ. σούπας αλεύρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μικρά κομμάτια σε κύβους ή ροδέλες.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχαράκι μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα πράσα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό από το βραστήρα ισα ισα μέχρι που να σκεπάζει σχεδόν τα υλικά μας. 

Ανακατεύουμε ελαφρά.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 45 λεπτά. 

Εντωμεταξύ ελέγχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό.

Μετά τα 45 λεπτά προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και το σέλερι και μαγειρεύουμε για άλλα 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσει η σάλτσα μας. 

Ελέγχουμε ξανά αν χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό.

5 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Αν θέλουμε τη σάλτσα μας ακόμα λίγο πιο πηχτή τη δένουμε με αλεύρι ή νεσεστέ (κορν φλάουρ )

Καλή σας όρεξη !!!