
Τον φτιάχνουμε σπάνια γιατί είναι μπελαλής, χρονοβόρος, υπερθερμιδικός, πάμπλουτος σε λιπαρά... Αλλά τόσο μα τόσο νόστιμος, ο άτιμος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο:
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι:
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος:
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ντοματοχυμός:
λίγο αλάτι:
φρεσκοτριμμένο πιπέρι:
λίγη ζάχαρη:
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑΣ
από 1 κιλό μελιτζάνες και πατάτες:
λίγο χοντρό αλάτι:
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο:
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλογραβιέρα:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι:
8 κουταλιές της σούπας βούτυρο:
1½ λίτρο γάλα:
3/4 φλιτζανιού του τσαγιού (τριμμένη) κεφαλογραβιέρα:
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού κεφαλοτύρι:
3 αυγά:
λίγο αλάτι:
φρεσκοτριμμένο πιπέρι:
λίγο (προαιρετικά) μοσχοκάρυδο:
Προετοιμασία: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες και 15 λεπτά
Μερίδες: 8
Δυσκολία: δύσκολο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα του κιμά:
ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρντίζετε για 8΄-10΄.
Ρίχνετε τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε για 30΄-40΄, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά.
Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε ροδέλες.
Τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε μέσα σε σουρωτήρι να ξεπικρίσουν για 20΄.
Κατόπιν τις ξεπλένετε και τις στεγνώνετε.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες.
Στρώνετε τις ροδέλες μελιτζάνας και πατάτας σε ταψί αλειμμένο με λάδι, τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνετε για 25΄ στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν.
Εναλλακτικά τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν απ' το πολύ λάδι.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ως εξής:
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι.
Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά.
Δένετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς.
Αποσύρετε από τη φωτιά το κατσαρολάκι και προσθέτετε τα τυριά, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και τα αυγά χτυπημένα.
Ανακατεύετε καλά.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζετε τις μελιτζάνες κατά στρώσεις και πασπαλίζετε με κεφαλογραβιέρα.
Από πάνω βάζετε μία στρώση κιμά και κατόπιν την μπεσαμέλ.
Ψήνετε στους 200° C για 50΄-60΄, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.