
Η φακή είναι ένα ψυχανθές, ετήσιο φυτό και υπάρχει σε πολλές ποικιλίες, με διαφορετικό μέγεθος ή χρώμα.
Τρώγεται κυρίως βραστή σαν σούπα, τελευταία όμως χρησιμοποιείται και σε σαλάτες ή σαν γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα....
Αν θέλετε σημειώστε και τα υλικά και τον τρόπο για την πιο εύκολη, νόστιμη και χυλωμένη φακή σούπα που φάγατε ποτέ...

250 γρ. φακές (μισό σακουλάκι γιατί φτουράει κιόλας)
λίγο ελαιόλαδο
περίπου 200 ml. ντοματοχυμό
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
ξύδι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Τις βάζουμε στη χύτρα με νερό που να τις σκεπάζει καλά, και λίγο παραπάνω, και ρίχνουμε όλα τα υλικά.
Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε από την ώρα που θα σφυρίξει, 15 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα, 2-3 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ξίδι ή ακόμα καλύτερα να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει...
Συνοδέψτε τη με σαρδέλες, ελιές, καβουρδισμένο ζεστό ψωμί, φρέσκο λάδι και κρεμμύδι ωμό ή ακόμα και με πατάτες τηγανιτές... ταιριάζουν πολύ!
Θα συμπληρώσω ότι για να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας ο σίδηρος που περιέχουν οι φακές απαραίτητη προϋπόθεση η κατανάλωση μαζί τους κάποιας πράσινης σαλάτας ιδιαίτερα ωμής.
Καλή σας όρεξη !!!
Είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια, πριν από το 2000 π.Χ. στην Αρχαία Αίγυπτο, στη Ρώμη και στην Ελλάδα αφού καλλιεργείται εύκολα και προσαρμόζεται σε πολλούς κλιματικούς τύπους.
Αν και παρεξηγημένο σαν το φαγητό των φτωχών, είναι από τα σημαντικότερα όσπρια για τη διατροφή μας, αφού έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη Β.
Είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη Β.
Τρώγεται κυρίως βραστή σαν σούπα, τελευταία όμως χρησιμοποιείται και σε σαλάτες ή σαν γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα....
Αν θέλετε σημειώστε και τα υλικά και τον τρόπο για την πιο εύκολη, νόστιμη και χυλωμένη φακή σούπα που φάγατε ποτέ...
Υλικά: (για 4-5 άτομα)
250 γρ. φακές (μισό σακουλάκι γιατί φτουράει κιόλας)
λίγο ελαιόλαδο
περίπου 200 ml. ντοματοχυμό
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
ξύδι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Τις βάζουμε στη χύτρα με νερό που να τις σκεπάζει καλά, και λίγο παραπάνω, και ρίχνουμε όλα τα υλικά.
Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε από την ώρα που θα σφυρίξει, 15 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα, 2-3 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ξίδι ή ακόμα καλύτερα να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει...
Συνοδέψτε τη με σαρδέλες, ελιές, καβουρδισμένο ζεστό ψωμί, φρέσκο λάδι και κρεμμύδι ωμό ή ακόμα και με πατάτες τηγανιτές... ταιριάζουν πολύ!
ΤΙΡ
Θα συμπληρώσω ότι για να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας ο σίδηρος που περιέχουν οι φακές απαραίτητη προϋπόθεση η κατανάλωση μαζί τους κάποιας πράσινης σαλάτας ιδιαίτερα ωμής.
Καλή σας όρεξη !!!