Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Σούπερ σάλτσα κιμά για μακαρονάδα

Τα μακαρόνια με σάλτσα κιμά είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά...

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1-2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα
2  πιπεριές ψιλοκομμένες
2-3 καρότα ψιλοκομμένα
2-3 μανιτάρια portobello σε φέτες
1 πράσινο κολοκυθάκι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 μικρή μελιτζάνα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πελτές
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, φύλλα δάφνης




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια ρηχή πλατιά κατσαρόλα. 
Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά μαζί με μια καλή “πρέζα” χοντρό αλάτι. 

Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα λαχανικά μας. 

Βγάζετε τα σοταρισμένα λαχανικά από το σκεύος και τα κρατάτε δίπλα σας στην κουζίνα για λίγη ώρα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο ξανά στο σκεύος και βάζετε τον κιμά, τον “σπάτε” με μια ξύλινη κουτάλα. 

Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ένα ξύλο κανέλας, 2 φύλλα δάφνης, και αν σας αρέσει προσθέτετε και λίγο μοσχοκάρυδο.

Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε. 
Αφήνετε να βράσει 3-4 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Συνεχίζετε να “σπάτε” τον κιμά ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι και τότε ρίχνετε στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα λαχανικά, την ντομάτα, τον πελτέ, ανακατεύετε και προσθέτετε τη ζάχαρη.

Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε πολύ την ένταση της φωτιάς και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει, σε κλειστό καπάκι, για τουλάχιστον 1 ώρα.

Καλή σας όρεξη !!!