Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Τας κεμπάπ (Πολίτικη συνταγή από την Χριστίνα)

 

Το αγαπημένο πολίτικο μυρωδάτο φαγητό που συχνά κάνει εμφάνιση σε κάθε κυριακάτικο τραπέζι και αρέσει σε όλους!

Το αγαπημένο πολίτικο φαγητό Τας Κεμπάπ, 
που εκτός από αρνί φτιάχνεται και με μοσχάρι.
Η επιτυχία του έγκειται στην τέλεια δεμένη σάλτσα του

Η λέξη “τας” είναι παλιά τούρκικη λέξη για την κατσαρόλα, 
δηλαδή “τας κεμπάπ” σημαίνει “κεμπάπ στην κατσαρόλα”.


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μοσχάρι (νουά, κιλότο ή ελιά)
1/2 κιλό…και βάλε κρεμμύδια
250 γρ. ελαιόλαδο 
4-5 ντομάτες (ώριμες) και λίγο πελτέ για να δώσει χρώμα 
1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί ημίγλυκο 
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι 
6 κόκκους μπαχάρι 
1/4 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
2 ποτήρια νερό 
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα


Πώς το κάνουμε:

Προετοιμασία: 10 λεπτά 
Μαγείρεμα: 60-70 λεπτά


Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, 
κόβουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες,
το σκόρδο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν.

Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομματάκια,
το αλάτι-πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε με λίγο πελτέ στην κατσαρόλα.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το μπαχάρι ,τη κανέλα, τη ρίγανη, τη δάφνη, 
το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα, το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, 
μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να μείνει με τη σάλτσα του.

Αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα και σερβίρουμε με πατάτες ή με πουρέ ή με ρύζι ή με μακαρόνια …


Λίγα μυστικά ακόμα

Πρέπει το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.

Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Τη ζάχαρη την βάζουμε εάν οι ντομάτες δεν είναι πολύ γλυκές.

Μην φοβηθείτε τα μπαχαρικά ,θα δώσουν στον ουρανίσκο σας μια διαφορετική γεύση!

Καλή επιτυχία!