Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Αγκινάρες αλα πολίτα


Κλασσικό πεντανόστιμο φαγητό της ελληνικής κουζίνας

Υλικά

160 ml ελαιόλαδο
2-3 κρεμμύδια, σε φέτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φέτες
6 κρεμμυδάκια στιφάδου μικρά ολόκληρα
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
10 αγκινάρες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση ή στα 4
2-3 καρότα, κομμένα στη μέση ή στα 4
3 μέτριες πατάτες σε κομμάτια
1 κιλό μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση ή στα 4 (προαιρετικά)
½ ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 κ.σ. αλεύρι
1 λεμόνι (τον χυμό του)
ανθό αλατιού, λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία

Βάζουμε το λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2΄-3΄όλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε σιγανή φωτιά.

Προσθέτουμε τα καρότα, το αλεύρι τις αγκινάρες και τις πατάτες (προαιρετικά και τα κολοκυθάκια) και σοτάρουμε για λίγο ακόμη.

Ρίχνουμε καυτό νερό ίσα ίσα να σκεπαστούν. 
Πασπαλίζουμε με άνηθο και το μαϊντανό προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 35 περίπου λεπτά με το καπάκι κλειστό. 
Οι αγκινάρες πρέπει να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν, και να μείνουν με το λάδι τους.

Σερβίρουμε και αν θέλουμε ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο.

Καλή σας όρεξη