Τονομακαρονάδα (σπαγγέτι με τόνο)
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
1ή2 κονσέρβα τόνο σε λάδι ή νερό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3-4 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρες ελιές κομμένες σε κομμάτια
3-4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Αμέσως μετά ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κονσέρβας, τη ζάχαρη,
την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σκεπασμένη για περίπου 20 λεπτά.
Ταυτόχρονα βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε στη σάλτσα το μαϊντανό, τον τόνο στραγγισμένο, κομμένο σε κομματάκια και τις ελιές.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια στα πιάτα, βάζουμε από πάνω τη σάλτσα τόνου με τις ελιές και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε με επί πλέον φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
Ή μπορούμε να ανακατέψουμε τη σάλτσα τόνου με τα ζυμαρικά και να σερβίρουμε.
TIPS
Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα διάφορα λαχανικά, όπως καρότο, πιπεριά, αρακά κ.λ.π.
Αν προτιμάμε μια πικάντικη γεύση, προσθέτουμε 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι.
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
1ή2 κονσέρβα τόνο σε λάδι ή νερό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3-4 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρες ελιές κομμένες σε κομμάτια
3-4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Αμέσως μετά ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κονσέρβας, τη ζάχαρη,
την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σκεπασμένη για περίπου 20 λεπτά.
Ταυτόχρονα βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε στη σάλτσα το μαϊντανό, τον τόνο στραγγισμένο, κομμένο σε κομματάκια και τις ελιές.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια στα πιάτα, βάζουμε από πάνω τη σάλτσα τόνου με τις ελιές και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε με επί πλέον φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
Ή μπορούμε να ανακατέψουμε τη σάλτσα τόνου με τα ζυμαρικά και να σερβίρουμε.
TIPS
Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα διάφορα λαχανικά, όπως καρότο, πιπεριά, αρακά κ.λ.π.
Αν προτιμάμε μια πικάντικη γεύση, προσθέτουμε 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι.